Slik planlegger vi:)

KUNSTNERISKE OG KREATIVE BARN I KULTURBARNEHAGEN

Den nasjonale Barnehagedagen arrangeres hvert år i mars, og har alltid et eget tema, ofte fra et av fagområdene vi jobber med i barnehagen. I år var fagområdet «kunst, kultur og kreativitet» og temaet var «LA MEG SKAPE».

Vi startet allerede i desember med den kreative prosessen, May Siren som er kreativ kunstner hos oss hadde mange ideer og sammen lagde vi et oppsett over alt vi skulle gjøre. Temaet ble «ulike maleteknikker», og i løpet av drøye to måneder er det nesten ikke den ting vi IKKE har prøvd å male med; oppvaskbørster, rull, bobleplast, fingre, gafler, trykk, spray, føtter osv. Vi har også malt på det meste: lerret, papir, snø, keramikkfliser, vattkuler, finerplater, vedsekker, kartong osv.  Vi har holdt på hele dagen hver onsdag i 9 uker, + i aktivitetsstunder andre dager.

Når vi jobber med barn og skapende virksomhet er det ikke produktet som er i fokus, men prosessen. Å gi barn ulike erfaringer med mange materialer og teknikker er veldig viktig. Vi trenger ikke nødvendigvis et hvitt ark og et maleskrin for å male. Det er så innmari mange andre måter å skape på, og barn parallellforflytter all læring; det de lærer og erfarer innenfor kunst/- og kulturfag tar de med seg inn i andre fagområder og terskelen for å prøve ut nye ting blir generelt lavere.

Oppskrift på kreative barn:

1. Gi dem rik og variert tilgang på materialer

2. Vær en «tilstedeværende» voksen

3. Gi de gode tilbakemeldinger på det de gjør

4. Gi ulike utfordringer innenfor ulike alderstrinn.

5. Vær åpen for at barn kommer med egne kreative løsninger.

6. Hjelp og støtt de som har behov

7. Om det de lager blir vakre kunstverk; ta det som en ren bonus!!

Dette endte i hvert fall opp i ei stor kunstutstilling på samfunnshuset. Med inviterte gjester fra den kommunale barnehagen på formiddagen, og en ekte vernissasje på ettermiddagen for foreldre, søsken og besteforeldre, med rød løper, sprudlevann og Ludvig van Beethovens pianosonater på anlegget. Og GJETT om vi var fornøyde med Barnehagedagen alle sammen. En stor takk til alle som besøkte oss i løpet av dagen!